Selasa, 6 April 2010

Cinta Tak Semestinya Memiliki

Bila kita jatuh cinta pada seseorang, jangan menyiksa diri dengan menganggap bahawa cinta kita tak diterima.

Cinta itu tak pernah ditolak kerana, setiap insan memerlukan, menginginkan untuk dicintai.

Wujudkan cinta itu dengan memberikan sesuatu bukan mengharap harap akan sesuatu sebab, apa yang diberikan kerana cinta selalu datang pada hati kita disaat itu juga.

Kebahagiaan memberi jauh lebih sempurna dari pada kebahagiaan kerana menerima.

Tapi…lain bila kita menginginkan sesuatu yang kita cintai. Keinginan itulah yang memberikan pahit pahit yang menghiris dada…

Jangan menyiksa diri dengan menginginkan sesuatu….

Jangan sia kan cinta dengan beban yang berat mengharap mampu di pikul bahu.

Keinginan memiliki mungkin tak kesampaian…

Tapi…

Percayalah pada diri…
Selalunya cinta yang kita berikan seadanya
Takkan pernah bertepuk sebelah tangan..

inilah dia permata yg ditunggu,dicari?????

Aku tidak sedar dalam diam…ada tulisan yang menemukan cinta yang dikatakan penawar hati,tidak terdetik untuk aku suara bahasa indah antara dia dan aku,tetapi ia bagai satu permulaan cerita antara permata yang dicari.

Hadirnya dia tidak sedari,dia bagai permata…penuh dengan cahaya di wajahnya,pintaku terdetik satu lafaz kata yang aku sukakan keayuannya,kecantikannya,dan hati budinya,aku ingin kenali lebih rapat siapa dia kekasih permata yang dicari ini. Tidak terlena aku,memikirkan apakah yang akan aku lakukan untuk menarik hati sidia,berbagai kata,berbagai nada,berbagai tulisan yang cuba aku sampaikan. Bintang dan bulan menjadi peneman,antara satu cerita yang aku cuba reka ataupun hajatkan,bintang ibarat dia,bulan ibarat aku. Kisah yang pernah aku coretkan,tetapi melalui imaginasi, hati penuh dengan nada syahdu,menyanyikan lagu,dengan angin yang bertiup sayu, banyak yang bermain di fikiranku. Wajahnya membuatku, tersenyum sayu. Pandangannya membuat aku terbuka ruang untuk aku tanam kembali kisah cinta, dia yang dikatakan permata yang dicari. Aku akan cuba semai, biar ia tumbuh dengan suburnya, aku akan belai. Ini adalah kurnian ilahi, takdir yang sebelum nie telah banyak mengubahku menjadi insan yang matang, aku terus menjaga agar tiada hasutan, dan aku bersyukur Allah telah berikan aku peluang untuk aku tunjukkan kasih sayang kepada sidia.

Banyak lagi sebenarnya haluan yang perlu aku terokai, dalam erti kata..kehidupan mencari sinar agar terjalin satu hubungan yang akrab dan satu harmoni.
Tidak jangka ini semua akan berlaku, Allah lebih mengetahui.
Jika sebelum ini satu babak penuh dengan persoalan, tanda Tanya,dan sebagainya mungkin itu satu ujian. Allah adil kepada kita semua dalam temukan jodoh, dan Allah juga adil dalam member i pengalaman pahit dan manis. Biar ia menjadi satu cerita yang dikatakan anugerah dari ilahi.

Aku tertanya kembali gadis ini yang aku sebelum ini tidak kenal, tetapi hanya berkata didalam hati, adakah satu hari nanti aku akan temui gadis seperti ini. Noktah kembali,persoalan hati mula terdetik bertanya, Adakah ini jalan pintu yang sebelum ini rosak kini kembali pulih,mungkin boleh ditaksirkan begitu. Atau ini memang jodoh aku.

milik siapa hati,cinta,perasan???

Tak terbayang aku jika kau tiada disisi,jika kau tiada pada siapa harus kutemu bila mencari ketenangan. Tika aku putus harapan kau didepan. Kau buat hidup aku sempurna, masa itu bukan milik kita tetapi milik semua,jika kau tiada aku hilang arah,oh tuhan berilah restu saat aku pejamkan mataku.

Memori yang meresap setiap hari,telah membuatkan kita tidak pasti betapa bahawa cinta itu semakin hampir,semakin jauh kita pergi,semakin dekat cinta itu hampiri kita. Seolah bagai semalam cinta terakhir bermula,yang pasti cinta itu menerangi ikhlasan di jiwa,mimpi pandangan pinta untuk seorang insan bergelar kekasih. Hasrat dihati ingin abadikan, kerana hanya satu persoalan dan kata perlu di tanya ataupun ditunai janji. Aku syukur kerana aku hampiri dengan cinta, walaupun banyak suka dan duka aku harungi, tidak terbayang sebelum ini. Walaupun sedih, hendak lelapkan mata tetapi hasrat di hati tidak pernah padam, kerana ini juga secebis hasrat. Sungguh aku tidak sangka bila mengamitkan kembali bila aku luahkan kata, tetapi dalam diam perasaan mengamitkan datang kembali kerana,dikau mengalirkan mata. Tidak terlintas, hati berubah,sungguh tidak sangka. Dugaan yang sebelum ini tidak pernah begitu berat seperti ini. Namun aku tetap pegang janji,aku takkan goyah,aku berjanji padamu.
Aku ingin bersama dalam suka dan duka, “walaupun cinta aku tidak seagung cinta Nabi Muhammad kepada Siti Khatijah,dan diri seindah Sulaiman serta aku tidak mencari teman secantik Balqis”.
Tak guna ada mata kalau tak dapat melihat, dan tak guna juga ada hati kalau tak tahu menilai.

Ermm...

Aku malam ini, mencari,menunggu,menanti...ingin melihat bulan dan bintang agar rindu aku terubat,walaupun aku berduka,sedih dan lara,tetapi hati aku padanya tetap kukuh. Sebab aku tidak mahu kisah yang lalu terulang kembali. Biar insan itu yang membuat keputusan, usaha tidak akan berakhir,tetap akan terus menerus walaupun banyak rintangan dan sifat terakhir timbul. Aku menunggu,aku kotakan janji.

Kadang kala hati bertanya,hati suram selalu,hati ini seolah dihentikan...hendak menangis tiada tempat kecuali di rumah Allah tempat aku memohon pertolongan,di situ berbagai cara yang aku lakukan,kadang kala aku pejamkan mata,muhasabah sentiasa,untuk kembali sinar dan hati yang tabah untuk menerima kisah yang belaku ini.