Khamis, 15 Oktober 2009

Jiwa besar mahasiswa di KAMPUS

Golongan mahasiswa adalah golongan yang istimewa. Amat jauh beza antara golongan mahasiswa dengan golongan yang lain. Di zaman keemasan bagi seseorang insan, golongan mahasiswa seharusnya sedar bahawa mereka mempunyai potensi yang sangat besar dalam melayari kehidupan seharian, tapi melayari kehidupan di sini termasuk juga memberi respon pada isu-isu semasa yang menjadi warna kehidupan di kampus.Jadilah mahasiswa yang tidak gentar dengan cabar yang akan ditempuhi…kerana ini pentas lakonan kita sebagai mahasiswa untuk mencorak langkah…satu persatu…

Potensi mahasiswa yang amat besar ini seharusnya digunakan sebaik mungkin. Adalah malang jika para mahasiswa membiarkan sahaja waktu di kampus berlalu tanpa apa-apa makna. Mahasiswa tugasnya mengeluarkan pendapat. Bukan namanya mahasiswa jika ia tak berani mengeluarkan pendapat sendiri. Darah muda yang membara di jiwa mahasiswa harus dikekalkan apinya. Menjadi mahasiswa adalah peluang bagi mereka untuk membuat keputusan sendiri.

Mahasiswa masih belajar untuk berjuang. Membuat kesalahan adalah salah satu proses untuk belajar. Apa yang penting adalah keberanian untuk melakukan kesalahan. Berani lah untuk mengeluarkan pendapat anda. Biar kan pendapat anda salah. Asal anda berani melontarkan nya. Jika anda salah, anda ditegur. Itu saja.

Bina rentak anda sendiri, buat skrip sendiri, jadi pengarah sendiri.Kita sebagai mahasiswa main lah permainan kita sendiri. Lontarkan idea anda. Jadi golongan yang mengeluarkan idea, bukan golongan yang menghebahkan idea.

Ahad, 11 Oktober 2009

wajah baru..dulu kini dan selamanya...

assalamualaikum w.b.t, bila tangan mula menaip tidak jemu-jemu untuk bertulis...mesti sahabat-sahabat pelik dan hairan mengapa ana sering postkan catatan mengenai cinta...tak habis-habis cinta...tapi..ana muncul dengan nafaz yang baru...dengan kisah yang berbagai...supaya dapat kita berkongsi bersama....info-info yang menjadi bualan masyarakat masa kini..

anak bangsa perlu menjadi gemilang...dengan keikhlas terbit dari hati...membina nafaz yang berbagai...jika hati tidak gentar..lidah perlu diputar...


"renung-renungkan dan selamat beramal"