Selasa, 1 September 2009

cinta dari hati,naluri terbit dari AllahAku belum temui cinta yang dikatakan dari hati. Seperkara lagi,aku masih menanti, menunggu dan benda yang tak dinafikan,aku masih mengharap.

Aku buntu dengan situasi ku sekarang..hati ku sering berkata dia permata yang dicari. tapi persolannya aku jatuh dalam duri yang tajam...aku hendak menangis tetapi tiada arah untuk diluahkan..semua yang aku rasai sangat perit..seolah aku ditikam..aku hanya mampu coretkan beberapa caritan..yang agak tajam ayatnya hanya aku dan Allah saja yang tahu betapa kecewanya hati aku menerima keadaan itu.
aku tahu zaman sudah berputar,dulu ketika di sekolah cinta ada dimana-mana,hanya istilah cinta monyet...tapi kini berbeza dengan yang dulu..cinta itu terus bertentang terus ke hati...dan hubungan terbina..sampai syurga cinta..

aku ada seorang yang sebelum nie..seperti aku..tapi bila bertemu cinta yang dikatakan dari hati...kehidupannya berubah...kata-katanya sering aku dengar...begitu indah...tapi aku masih tidak dapat menerima keadaan sebenar..aku begitu mengharap,aku meniti juram hidup ini dengan keadaan yang sakit...aku dikatakan derita sering hendak menangis...sering hancur...perasaan tapi bila ada yang memberi semangat aku bangun...aku bangun dan terus berusaha..mendapat rahsia cinta yang dikatakan datangnya dari hati..

aku akui kelemahan diri...aku akui kajadian ini...aku tak minta semua ini berlaku...dulu boleh aku permainkan perasaan,dan aku tidak matang dalam perhubungan aku insaf atas apa yang berlaku...aku cuba ubah menjadi sangat pencipta rentak..tapi apa yang aku dapat kesakitan yang dirasai insan yang aku permainkan dulu..ini ialah pengajaran bagi aku, aku begitu takut ingin keluarkan perkataan cinta..aku takut..aku takut..aku muhasabah diri dengan kata-kata dan doa selepas aku bersolat..apa yang impikan cinta yang datang dari hati...kerana ini adalah satu bukan rekaan,bukan dicipta,tapi cerita sebenar yang terjadi dalam kehidupan ku sekarang...

wahai insan yang dianggap permata dia hati...jika terbaca coretan ini...anggaplah ia satu cerita kenyataan...aku tidak bermain dengan perasaan,aku ingin mencipta rentak..aku ingin tebus kesalahan yang selama ini aku lakukan...mungkin kamu anggap ini cuma kata-kata..tapi aku ikhlas,jika kamu bagi peluang untuk aku buktikan.aku buktikan aku sayang akan kamu...aku jujur menerima...semoga cerita dan doa ini tidak berakhir begitu sahaja...hanya untuk dirimu insan bernama kekasih ataupun teman istimewa...

Isnin, 31 Ogos 2009

cinta seorang insan

Ada banyak kisah cinta yang mulia dan wajah apreasiansi kecintaan seorang hamba, kasih sayang kepada semua manusia…

Salah satu cerita yang benar…aku cuba ungkap dan cuba adap tasi kisah tersebut…kisah seorang insan yang digelar putera dan puteri..antara bentuk kecintaan duniawi
Aku digelar putera, aku seorang insan yang sering berdamping dengan kawan-kawan ku. Hendak dikatakan aku seorang yang peramah dan dikenali…aku sering dengar perbualan kawan karib ku mengenai cinta pertama…dan perbagai kisah cinta yang sering aku perdengar.
Aku ramai teman wanita…aku bagaikan seorang yang mudah jatuh hati,mereka sering berkata aku mempunyai wajah yang comel..sering kali aku tertawa sendirian…aku seorang yang bertanggungjawab dalam apa jua bidang yang diminati,aku jika ceburi akan buktikan kemampuan dan kehebatan aku dalam sesuatu perkara itu,tak kira apa sahaja…sampai satu hari aku bertemu dengan insan yang digelar puteri. Aku sering tertanya siapakah insan ini,yang cantik pandangan…aku suka gelak tawanya…aku suka perdiriannya…dan aku tertarik dengan kalam rahsia dihatinya…
Aku menanti dengan penuh kesabaran…


Bersambung…..

Ahad, 30 Ogos 2009

Kisah Cintaku

Suatu pagi aku terbangun dan berpeluang melihat mentari terbit. Aaah.. kecantikan alam ciptaan Allah memang tiada tolok bandingnya. Sedang aku memerhati, aku puji Tuhan atas segala keindahan yang telah Ia sajikan .aku duduk dan terasa kehadiranNya di sisiku.

Dia bertanya kepadaku, “Adakah kamu mencintai Aku?” Aku menjawab, “Sudah tentu! Engkaulah Penciptaku, masakan aku tidak mencintaiMu.” Kemudian Dia bertanya lagi, “Jika kamu ditakdirkan cacat anggota, adakah kamu akan mencitaiKu?” Aku tergamam seketika. Aku lihat tangan,kaki dan seluruh anggotaku; aku teringat pelbagai kerja yang mustahil aku lakukan tanpa anggotaku ini yang selama ini tidak kusedari kepentingannya.

Kemudian aku jawab, “Tentunya ia amat sukar bagiku, tetapi aku akan tetap mencintaiMu.” Kemudian Dia bertanya lagi, “Jika kamu ditakdirkan buta, adakah kamu akan menyayangi segala ciptaanKu?” Bagaimana mungkin bagiku untuk mencintai sesuatu yang di dunia ini yang tak mampu aku lihat? Kemudian aku berfikir...ramai orang yang ditakdirkan buta di dunia ini, dan mereka masih mencintai Allah dan segala ciptaanNya. Lantas aku menjawab, “Amat sukar bagiku membayangkan keadaanku yang sedemikina rupa, namun begitu aku akan tetap menyintaimu Ya Allah.”

Dia bertanya lagi, “Jika kamu ditakdirkan pekak, adakah kamu akan tetap mendengar kepada kata-kataKu?” Bagaimana mungkin bagiku mendengar jika aku pekak? Kemudian akutersedar bahawa mendengar itu tidak semestinya menggunakan telinga; tetapimenggunakan hati. Aku jawab, “Walaupun takdir itu amat berat bagiku, namun aku akan tetap menyintaiMu.”

Dia menyambung lagi persoalanNya, “Jika kamu ditakdirkan bisu adakah kamu akan terus memujiKu?” Aku tertanya lagi, bagaimana aku boleh memuji tanpa suara? Aku terfikir kemudian yang Allah mahu kitame mujiNya dari dalam hati dan jiwa kita; tidak penting bagaimanakah bunyinya. Kemudian aku menjawab, “Sungguhpun aku tidak mampu untuk mambunyikan pujian bagiMu, aku akan tetap memujiMu.” Dan...

Dia terus betanya lagi, “Adakah kamu benar-benar menyintaiKu?” dengan nada yang tegas dan penuh keberanian. Aku jawab dengan yakin, “Ya, benar Tuhanku, aku menyintaimu kerana Engkaulah satu-satunya Tuhanku dan Tuhan yang sebenar!” Aku fikir jawapanku tadi sudah cukup bagus untuk menjawab soalanNya tadi, tetapi Dia terus bertanyakan lagi, “Kalau begitu kenapa kamu masih melakukan dosa?” Aku jawab, “Kerana aku cuma manusia bisa yang selalu lalai; aku tidak sempurna...aku bukan maksum.” “Kalau begitu, kenapa ketika kamu senang dan gembira...kamu lupakanKu; kamu lari jauh daripadaKu? Dan kenapa ketika kamu susah dan mahukan bantuan...kamu terus ingat kepada Aku; kamu datang dekat dan merayu kepada Aku?”

Aku tidak mampu berkata-kata. Yang kusedari...titisan panas turun membasahi pipiku. Dia sambung lagi, “Mengapa kamu buat begini...kadang-kadang sujud menyembahKu, dan kemudian membelakangiKu; tidak pedulikanKu? Mengapa kamu hanya datang mencariKu hanya ketika kamu nengingatiKu? Mengapa kamu meminta kepadaKu sedang kamu tidak setia kepadaKu?” Kurasakan titisan panas mengalir deras membasahi pipiku tanpa henti. “Mengapa kamu malu kepadaKu? Mengapa kamu tidak mahu menyebarkan suruhanKu? Mengapa ketika kamu dizalimi kamu adukan kepada yang lain sedang Aku sedia mendengar segala rintihanmu? Mengapa kamu sering membuat alasan ketika Aku memberimu peluang untuk berkhidmat di jalanKu?”


Mengapa kamu sering membuat alasan ketika Aku memberimu peluang untuk berkhidmat di jalanKu?


Ku gagahi bibirku untuk mengucapkan patah-patah perkataan bagi menjawab segala soalan yang bertubi-tubi diajukan kepadaku. Tetapi aku tidak punyai jawapan bagi persoalan-persoalan tadi. Lidahku yang selama ini lancar berkata-kata, kini kelu. Otakku ligat mencari jawapan... atau alasan... namun tiada apa yang kutemui sebagai jawapan. Dia berkata-kata lagi... “Kamu diberikan sebuah kehidupan. Aku jadikan dalam dirimu keistimewaan dan kelebihan berbanding orang lain untuk kamu berjuang di jalanKu, tetapi kamu tetap berpaling dari jalanKu. Aku tunjukkan kepadamu kata-kataKu sebagai panduan kamu dalam hidup ini, tetapi kamu tidak mahu mempelajari atau menghayatinya.

Acap kali Aku berkata-kata kepadamu, tetapi kamu berpaling daripada melihatnya. Aku turunkan kepada kamu pesuruhKu, tetapi kamu tidak ambil peduli ketika sunnahnya ditinggalkan. Aku dengar segala permintaan dan rayuanmu kepadaKu... dan semuanya telah Aku perkenankan dengan pelbagai cara.”

SambungNya lagi, “Kini... adakah kamu menyintaiKu?” Aku tidak mampu menjawabnya lagi. Bagaimana harus aku jawab persoalan ini.. Dalam tak sedar, aku malu dengan segala apa yang telah aku lakukan selama ini. Aku tidak lagi punya alasan bagi menyelamatkan diriku. Apa yang boleh aku jawab bagi persoalan itu? Ketika hatiku berteriak menangis, dan bercucuran airmata mengalir turun di kedua-dua belah pipiku, aku merintih, “Oh Tuhanku... ampunkanlah segala dosaku. Aku tidak layak menjadi hambaMu Ya Allah...” ..Kemudian Dia menjawab, “Sifatku pengampun...barangsiapa yang memohon keampunan dariKu, nescaya Aku ampunkannya. Dan Aku ampunkan kamu wahai hambaKu.”

Aku bertanya kepadaNya, “Mengapa Engkau tetap mengampunkanku sungguhpun aku melakukan kesalahan berulangkali dan memohon ampun berulangkali? Sampai begitu sekalikah cintaMu terhadapku?” Dia menjawab “Kerana kamu adalah ciptaanKu. Aku sekali-kali tidak akan mengabaikanmu. Apabila kamu menangis aku akan bersimpati kepadamu dan mendengar segala rintihanmu. Apabila kamu melonjak kegirangan Aku akan turut gembira dengan kegembiraanmu. Apabila kamu berasa gundah dan kesepian, Aku akan memberikanmu semangat. Apabila kamu jatuh Aku akan membangkitkanmu. Apabila kamu keletihan Aku akan membantumu. Aku akan tetap bersama-samamu hinggalah ke hari yang akhir dan Aku akan menyayangimu selama-lamanya.”

Seingat aku... aku tidak pernah menangis sebegini. Aku sendiri tidak mengerti kenapa hatiku ini begitu keras; tidak mampu menangis menyesali segala dosaku selama ini. Dan..buat kali pertamanya dalam hidupku ini... aku benar-benar solat dalam ertikata yang sebenar. Ya Allah..betapa indahnya dapat merasakan kehadiran-Mu di setiap waktu..

LAYAKKAH HADIRNYA CINTA MANUSIALayakkah kita mencintai manusia lain??

hmm...bagi aku sudah tentu kita layak untuk mencintai sesama manusia. Namun yang menjadi salahnya ialah apabila kita terlalu taksub mencintai seseorang sedangkan kita harus sedar yang perasaan suka,kasih dan sayang haruslah diungkapkan kepada yang berHAK.

CINTA MANUSIA HARUS KEPADA...

1) ALLAH YANG MAHA ESA:

"Tidak akan ada di dalam hati cinta kepada ALLAH sekiranya dalam hati sudah terlebih dahulu ada cinta kepada manusia"

Cinta dalam hati manusia seharusnya ditujukan khusus dan suci untuk mencintai ALLAH YANG MAHA ESA. Bukan setakat dengan perkataan yang mengakui cinta kepada ALLAH namun haruslah dizahirkan dengan perbuatan. Kita seharusnya mencintai ALLAH dengan sepenuh hati kerana kecintaan ALLAH kepada hambanya begitu besar sehingga tidak mampu ditandingi oleh cinta sesama MANUSIA.

2) AGAMA:

Cinta manusia juga haruslah diserahkan kepada agama. Jika kita cinta akan agama sudah tentu semua perkara yang kita lakukan tidak terpesong dari jalannya. Mencintai agama membuatkan kita sentiasa patuh dengan perintah ALLAH dan hukum syarak.

Mencintai agama juga membuatkan kita punyai rasa jihad FISABILILLAH dan juga melaksanakan Amar Makruf Nahi Mungkar. Siapa lagi yang akan melaksanakan tanggungjawab dalam mentarbiyahkan masyarakat jika bukan kita yang bergelar khalifah di muka bumi.

3) IBU BAPA & KELUARGA:

Tidak terbalas jasa mereka kepada kita. Cinta kita haruslah ditujukan kepada mereka. Kita dilahirkan atas dasar CINTA, dibesarkan juga kerana CINTA, dididik juga atas dasar CINTA, dikasihi juga adalah kerana CINTA.

Disebabkan oleh rasa cinta yang mendalam, insan yang bergelar IBU sanggup menelan pahit dan kesakitan semata-mata umtuk melihat zuriat yang dikandungnya selam 9 bulan 10 hari. Disebabkan cinta, Si Ayah sanggup membanting tulang bagi melihat Si Anak memperoleh kesempurnaan dalam kehidupannya. Seharusnya mereka punyai hak merasa nikmat cinta dari kita pula.

4) PASANGAN:

Namun, tidak dinafikan manusia akan punyai rasa tertarik kepada pasangan yang berlainan jantina dengan dirinya. Namun harus diakui kita masih punyai jarak yang membataskannya. Jika benar perasaan cinta, kasih , dan sayang itu suci seharusnya perasaan ini hadir disebabkan CINTA YANG MAHA ESA.

Jika benar cinta itu suci tujukanlah hanya kepada yang berHAK. Maka, jika punyai pasangan, segeralah berkahwin kerana itulah tanda CINTA dan bukannya dengan berduaan,berpegangan tanpa ikatan yang sah.

wallahualam...

pertemuan yang tiada makna...

hari demi hari terasa hangatnya pertemuan itu,tapi hari ini seolah-olah tidak bernyawa,aku tidak mengerti hati dan perasaannya...apa yang dikatakan olehnya...seolah-olah ada rahsia disebalinya,kenapa aku diperbodohkan,kenapa aku percaya..kenapa aku merayu...dan kenapa aku harus dikecewakan...

aku mencari sekian lama teman istimewa,aku mengharap dengan kenalan ini aku dapat membaiki laluan yang sebelum ini...aku fikirkan detik-detik ini yang aku tunggu selama ini...aku rindu,dalam tidor bermulanya satu kisah...detik pertama aku melafazkan bahagia...kau bawa aku menemani dirimu,ingin aku rindu selalu,dan tak ingin kehilangan dirimu..aku impikan kasihmu yang membawa erti rindu kita berdua.
tapi semuanya hanya mimpi,tiada yang bermula semuanya berakhir dengan pasrah.aku tabah meniti hidup..

mungkin ini tadkir kerana kesilapanku yang lalu...aku kesal aku tidak perihatin dengan keadaan sekeliling...aku taubat...aku insaf dengan hayalan aku yang lalu...
aku impikan kebahagian kembali...aku gagah cuba bangun untuk mencuri hatimu kembali
hanya selamanya-lamanya aku bertahtih untuk mencuri bahagia itu kembali...begitu banyak perasaan yang aku cuba ingin luahkan,aku belajar...aku belajar...kerana aku benar-benar sayang...andai aku diberi peluang...aku akan buktikan kasih dan sayang...aku tidak mainkan perasaan kamu,aku ikhlas,aku jujur dan tekad aku mampu berkata aku sayang akan kamu...situasi ini dapat mengubah haluan dan aku tahu....
hanya waktu dan masa akan membuktikan...

synopsis ayat-ayat cinta...

walaupun ceritanya sudah ditayangkan aku tak jemu-jemu menonton...banyak perkara yang aku menilai dalam jalan cerita tersebut...aku tertarik dengan perwatakkan seorang pemuda yang bernama fahri...jika ada pemuda seperti begitu...

Ini adalah kisah cinta. Tapi bukan cuma sekedar kisah cinta yang biasa. Ini tentang bagaimana menghadapi turun-naiknya persoalan hidup dengan cara Islam. Fahri bin Abdillah adalah pelajar Indonesia yang berusaha menggapai gelar masternya di Al Ahzar. Berjibaku dengan panas-debu Mesir. Berkutat dengan berbagai macam target dan kesederhanaan hidup. Bertahan dengan menjadi penerjemah buku-buku agama. Semua target dijalani Fahri dengan penuh antusiasme kecuali satu: menikah.

Kenapa? Karena Fahri adalah laki-laki taat yang begitu ‘lurus’. Dia tidak mengenal pacaran sebelum menikah. Dia kurang artikulatif saat berhadapan dengan mahluk bernama perempuan. Hanya ada sedikit perempuan yang dekat dengannya selama ini. Neneknya, Ibunya dan saudara perempuannya.

Betul begitu? Sepertinya pindah ke Mesir membuat hal itu berubah. Tersebutlah Maria Girgis. Tetangga satu flat yang beragama Kristen Koptik tapi mengagumi Al Quran. Dan menganggumi Fahri. Kekaguman yang berubah menjadi cinta. Sayang cinta Maria hanya tercurah dalam diary saja.

Lalu ada Nurul. Anak seorang kyai terkenal yang juga mengeruk ilmu di Al Azhar. Sebenarnya Fahri menaruh hati pada gadis manis ini. Sayang rasa mindernya yang hanya anak keturunan petani membuatnya tidak pernah menunjukkan rasa apa pun pada Nurul. Sementara Nurul pun menjadi ragu dan selalu menebak-nebak.

Setelah itu ada Noura. Juga tetangga yang selalu disika Ayahnya sendiri. Fahri berempati penuh dengan Noura dan ingin menolongnya. Sayang hanya empati saja. Tidak lebih. Namun Noura yang mengharap lebih. Dan nantinya ini menjadi masalah besar ketika Noura menuduh Fahri memperkosanya.

Terakhir muncullah Aisha. Si mata indah yang menyihir Fahri. Sejak sebuah kejadian di metro, saat Fahri membela Islam dari tuduhan kolot dan kaku, Aisha jatuh cinta pada Fahri. Dan Fahri juga tidak bisa membohongi hatinya.

Lalu bagaimana bocah desa nan lurus itu menghadapi ini semua? Siapa yang dipilihnya? Bisakah dia menjalani semua dalam jalur Islam yang sangat dia yakini?